Rozwój oporności bakterii chorobotwórczych na środki przeciwdrobnoustrojowe
związany z terapiami antybiotykowymi stał się istotnym problemem w zakresie zdrowia publicznego oraz główną przyczyną stopniowego ograniczania stosowania antybiotyków i zastępowania ich innymi środkami. W obecnej erze poantybiotykowej niezwykle ważne jest uznanie znaczenia żywienia i jego wpływu nie tylko na wydajność zwierząt, ale także na mikrobiotę oraz zdrowie jelit. Stosowanie pre- i probiotyków w połączeniu z eubiotykami, znane jako żywienie funkcjonalne, przyczynia się do wzrostu zdrowszej mikrobioty – zamiast jej eliminacji – aby zapewnić lepszy stan zdrowia i dobrostan zwierząt.
Za pośrednictwem własnego zespołu badawczego oraz we współpracy z uniwersytetami na całym świecie inwestujemy w nowe badania związane z sekwencjonowaniem 16s rRNA. Pozwala nam to na jednoczesny pomiar tysięcy cząsteczek biochemicznych pochodzących zarówno od gospodarza, jak i od bakterii, co umożliwia identyfikację szlaków molekularnych regulowanych przez mikrobiotę jelitową. Pokazuje nam również, jak na te szlaki wpływa stosowanie antybiotyków, odżywianie i choroby jelit.
Pomaga nam to zidentyfikować, w jaki sposób probiotyki oddziałują na poszczególne typy i rodzaje bakterii, pogłębiając naszą wiedzę o tym, jak modulować mikrobiotę, wywierając w ten sposób pozytywny wpływ na zdrowie jelit zwierząt. W ostatecznym rozrachunku pomaga nam to zidentyfikować typy lub rodzaje bakterii, które są bezpośrednio związane z kluczowymi parametrami wydajności, takimi jak średni dzienny przyrost, tempo wzrostu i wykorzystanie paszy.
Te molekuły, takie jak mannano-oligosacharydy i beta-glukany, pomagają stymulować system odpornościowy lochy oraz zwiększają ilość immunoglobulin wydzielanych w siarze i mleku, a tym samym przechodzących do surowicy prosiąt. Skutkuje to lepszym zdrowiem prosiąt i ma bezpośredni wpływ na wydajność, czego dowodem jest wyższa waga odsadzeniowa prosiąt i ich niższa śmiertelność, a wszystko to bez użycia antybiotyków.
Lochy suplementowane preparatem Actisaf® Sc 47 w okresie ciąży i laktacji wydalają pewną ilość żywych drożdży w swoim kale, a prosięta mogą pozyskać żywe drożdże poprzez kontakt z tym kałem. Liczne badania potwierdzają, że drożdże probiotyczne przyjmowane przez prosięta z kałem lochy mogą działać bezpośrednio na jelita prosiąt, poprawiając wydajność przez poprawę zdrowia jelit. Jest to wynikiem działania immunomodulacyjnego albo ukierunkowania mikrobioty jelitowej na korzystne bakterie.