Dążąc do rentowności i zrównoważonego rozwoju, producenci drobiu wprowadzają udoskonalenia w zakresie bezpieczeństwa żywności, redukcji stosowania antybiotyków, treningu immunologicznego i długotrwałej ochrony szczepionkowej. Są to kluczowe parametry, nad poprawą których pracuje się na wszystkich etapach łańcucha produkcji drobiu.
Podanie szczepionki kurkom skutkuje wyższymi i bardziej jednolitymi mianami przeciwciał. Poziom i jednolitość miana przeciwciał w stadach rodzicielskich brojlerów może mieć bezpośredni wpływ na jakość oraz śmiertelność piskląt we wczesnym stadium rozwoju.
Aby uzyskać optymalną i długotrwałą ochronę szczepionkową, ważne jest, aby przygotować układ odpornościowy ptaków przed szczepieniem, co poprawi trwałość odpowiedzi na szczepionkę. Safglucan®, który zawiera najwyższej jakości oczyszczone betaglukany z drożdży (1,3 i 1,6), w udowodniony sposób przygotowuje układ odpornościowy do lepszej odpowiedzi na szczepionkę zgodnie z zasadą treningu immunologicznego. Proces ten uzupełnia Safmannan® – najwyższej jakości frakcja drożdży, która, jak wykazały badania, wydłuża trwałość reakcji na szczepionkę w stadach rodzicielskich brojlerów i u niosek.
Pojawienie się oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe jest spowodowane powszechnym stosowaniem antybiotyków w produkcji zwierzęcej. Każdego roku z powodu chorób lekoopornych umiera co najmniej 700 tysięcy osób. W związku z tym władze podjęły decyzję o ograniczeniu stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej. Kluczem do przyszłości produkcji zwierzęcej jest słowo „zapobieganie”: właściwe zarządzanie gospodarstwem, wysoki poziom bioasekuracji i wysoka jakość paszy są niezbędne, aby zapobiegać zaburzeniom fizjologicznym u ptaków.
Abyśmy mogli przestać polegać na antybiotykach, ptaki muszą być odporniejsze. Firma Phileo opracowała program na erę poantybiotykową obejmujący najwyższej jakości rozwiązania na bazie drożdży, takie jak Safglucan®, Safmannan® i Selsaf®. Wzmacnia on naturalne mechanizmy obronne w stadach rodzicielskich brojlerów i u niosek, zmniejsza presję patogenów, poprawia zdrowie jelit oraz zapobiega stresowi oksydacyjnemu.
Skażenie salmonellą jest globalnym problemem w produkcji drobiu. Gospodarstwo rolne jest złożonym środowiskiem, więc aby skutecznie ograniczyć występowanie salmonelli, należy wdrożyć działania na wszystkich etapach produkcji: w stadzie rodzicielskim brojlerów, w wylęgarni, w odniesieniu do bioasekuracji, jakości wody, zarządzania gospodarstwem, zarządzania mieszalnią pasz, dodatkami paszowymi itp.
Wykazano, że bogaty w mannan i betaglukany (1,3 i 1,6) Safmannan® skutecznie ogranicza presję salmonelli w jelitach w stadach rodzicielskich brojlerów i u niosek. Zmniejsza to ryzyko skażenia zarówno kurcząt hodowlanych, jak i jaj niosek.