Zagadnienia genetyki, żywienia i zdrowia nigdy nie podlegały
tak szybkiej transformacji, jak obecnie. Nasi eksperci ds. trzody chlewnej aktywnie poszukują naturalnych, innowacyjnych rozwiązań w celu poprawy zdrowia i wydajności zwierząt, przyczyniając się do szybkich zmian następujących w całej branży. Sprzyjając wzrostowi zdrowszej mikrobioty i wykształceniu silniejszego systemu odpornościowego, nasze rozwiązania mają korzystny wpływ na wydajność oraz dobrostan zwierząt, umożliwiając redukcję stosowania antybiotyków lub ZnO w paszy.
Jednym z głównych osiągnięć w produkcji trzody chlewnej w ostatnich latach jest poprawa wydajności loch. Przynosi ona jednak również wyzwania – niektóre z krajów o najwyższej produkcji stoją w obliczu rosnącego poziomu śmiertelności przed odsadzeniem wskutek zwiększonej liczebności miotów i wyższego odsetka małych prosiąt przy urodzeniu. W rezultacie zagadnienia dotyczące żywienia stały się bardziej złożone niż w przeszłości – trzeba uwzględniać nie tylko czynniki decydujące o wydajności, ale także ich wpływ na dobrostan zwierząt, środowisko, zdrowie, jakość produktów i ogólny zrównoważony rozwój branży. Rozwiązania Phileo, których skuteczność potwierdzono w badaniach naukowych, sprzyjają poprawie zdrowia jelit i wzmocnieniu reakcji immunologicznych, co skutkuje zmniejszeniem śmiertelności w gospodarstwie oraz przyczynia się bezpośrednio do bardziej zrównoważonego i rentownego działania branży.
Obawy związane z opornością na środki przeciwdrobnoustrojowe i jej konsekwencjami dla zdrowia publicznego stały się kluczowym bodźcem do ograniczenia stosowania antybiotyków na całym świecie. W ramach swojego zaangażowania w redukcję antybiotykooporności firma Phileo by Lesaffre opracowała rozwiązania oparte na probiotykach drożdżowych/oczyszczonych frakcjach drożdży, które – jak wykazały to badania naukowe – korzystnie wpływają na zdrowie jelit przez zmniejszenie presji patogenów i stymulację układu odpornościowego u trzody chlewnej. Umożliwia to ograniczenie stosowania antybiotyków w żywieniu trzody chlewnej.
Biegunka po odsadzeniu jest dużym problemem, potencjalnie powodującym wysoką śmiertelność prosiąt. Stosowanie ZnO stało się ostatnio w Europie i poza nią przedmiotem dyskusji dotyczących wpływu tego związku na środowisko glebowe i wodne oraz jego możliwych powiązań z rozwojem oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe.
W związku z ograniczeniem stosowania ZnO branża musi znaleźć inne skuteczne sposoby kontroli patogenów, takich jak E. coli, oraz modulacji mikrobioty u prosiąt przy jednoczesnym zwiększeniu zawartości strawnego białka w paszach dla prosiąt i poprawie strawności włókna.
Prosaf® – bogaty w niezbędne aminokwasy i kwasy glutaminowe oczyszczony wyciąg z drożdży – jest wysoce strawnym i smacznym źródłem białka dla trzody chlewnej. Prosaf® jest innowacyjnym, opłacalnym środkiem dla producentów trzody chlewnej, który może być dodawany do diety prosiąt po odsadzeniu, co owocuje zwiększonym pobraniem paszy, lepszym zdrowiem jelit i wyższą wydajnością prosiąt.