Salmonella wywołuje co roku ponad 91 tysięcy zachorowań na choroby przenoszone drogą pokarmową w Europie i około miliona w Stanach Zjednoczonych. Salmonelloza jest drugą po kampylobakteriozie najczęściej zgłaszaną infekcją układu pokarmowego wywoływaną przez patogen przenoszony drogą pokarmową. Najwięcej próbek skażonych salmonellą jest pobieranych z drobiu. Ponieważ bezpieczeństwo pasz ma związek ze zdrowiem zwierząt, a tym samym z bezpieczeństwem żywności, w odpowiedzi na rosnące wymagania konsumentów w zakresie bezpieczeństwa i zrównoważonego rozwoju wypracowano nowe strategie.
Najnowsze sprawozdanie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) na temat chorób odzwierzęcych wskazuje, że S. enteritidis, S. infantis i S. typhimurium są trzema najczęściej występującymi serotypami bakterii wywołujących choroby u ludzi w produktach drobiowych w Europie. Inne serotypy, takie jak S. Heidelberg, S. Kentucky i S. Minnesota, mogą również wywoływać choroby w innych częściach świata.
• Salmonella jest częścią normalnej flory jelitowej u wielu zwierząt i może przetrwać w kale przez ponad 9 dni.
• Bakteria ta może powodować skażenie różnych produktów spożywczych, w tym mięsa, jaj, warzyw, owoców itp.
• Do skażenia może dojść w każdym punkcie łańcucha produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego – od kurnika aż po deskę do krojenia w kuchni.
• Wdrożenie programów kontroli bezpieczeństwa żywności w celu ograniczenia przypadków skażenia może zająć lata.
Badania przeprowadzone na stadach rodzicielskich brojlerów, nioskach i brojlerach wykazały, że stworzony z wyselekcjonowanych drożdży postbiotyk Safmannan® umożliwia skuteczną interwencję żywieniową. Oprócz swojego podstawowego wpływu na dobrostan i wydajność ptaków Safmannan® może pomóc w ograniczaniu przypadków skażenia pionowego i poziomego na fermie, przyczyniając się do zmniejszenia częstości występowania lub liczebności Salmonelli w tuszach.
Szkodliwe bakterie, takie jak Clostridium perfringens, mogą hamować wchłanianie składników odżywczych w jelitach ptaków przez wytwarzanie toksycznych metabolitów, które podrażniają błonę śluzową jelit. Badanie polegające na zakażeniu ptaków C. perfringens wykazało, że Safmannan® w dawce 500 ppm utrzymywał integralność jelit lepiej niż antybiotykowy stymulator wzrostu (enramycyna). Kiedy przeprowadzono pomiary morfometryczne próbek nabłonka jelitowego rosnących ptaków (w 16. dniu), stwierdzono, że u tych osobników, które otrzymywały Safmannan®, cechowały się one lepszą wysokością kosmków na poziomie podobnym do ptaków niezakażonych (grupy kontrolnej). Wniosek jest taki, że zwiększenie powierzchni chłonnej jelit prowadzi do ich lepszego zdrowia.
Odpowiedź immunologiczną u brojlerów oceniono w kilku doświadczeniach z zastosowaniem preparatu Safmannan®. Jedno z badań, przeprowadzone na 420 brojlerach w każdej grupie, dowiodło, że w porównaniu z kurczętami z grupy kontrolnej te suplementowane preparatem Safmannan® wykazują we krwi zwiększone miano przeciwciał przeciwko wirusowi rzekomego pomoru drobiu (NDV) po jednoczesnym szczepieniu atenuowanym żywym i nieaktywnym wirusem NDV.
Suplementacja diety ptaków preparatem Safmannan® może pomóc w obniżeniu częstości występowania i liczebności zarówno pałeczek duru brzusznego oraz duru rzekomego, jak i serotypów najczęściej związanych z chorobami przenoszonymi przez żywność u ludzi, takich jak S. enteritidis oraz S. typhimurium.
Wielorakie korzyści ze stosowania preparatu Safmannan® w zapewnieniu dobrostanu zwierząt i bezpieczeństwa żywności przyczyniają się do globalnego zrównoważonego rozwoju. Jest to obecnie czynnik, na który uwagę muszą zwracać wszyscy producenci żywności na świecie.
Strategie ograniczania występowania salmonelli w branży drobiarskiej