Zwalczanie salmonelli u brojlerów w celu poprawy bezpieczeństwa żywności

phileo

Salmonella wywołuje co roku około miliona zachorowań na choroby przenoszone drogą pokarmową w Stanach Zjednoczonych i 91 tysięcy w Europie. Skażenie salmonellą jest globalnym problemem w produkcji drobiu. W zakładach przetwórczych wdraża się działania mające na celu ograniczenie zanieczyszczenia produktów drobiowych, chociaż prawdziwym rozwiązaniem problemu jest zapobieganie w pierwszej kolejności pojawianiu się w tych zakładach skażonych brojlerów, indyków lub jaj. Zapobieganie na etapie gospodarstwa jest bardzo ważne dla zmniejszenia ryzyka skażenia mięsa drobiowego lub jaj konsumpcyjnych.

Picto poultry

Skażenie salmonellą na fermach drobiu

Phileo dash

Salmonella może pochodzić z paszy, przenosząc się przez dodatki i niewłaściwą termizację

 

Salmonella może zalegać w kurnikach, które pozostają skażone po poprzedniej partii ptaków i zostały niewłaściwie zdezynfekowane, lub też zostały skażone przez gryzonie, owady itp.

 

Salmonella może pojawić się wraz z zakażonymi jednodniowymi pisklętami, w wyniku zakażenia wertykalnego zachodzącego w jaju lub przez zanieczyszczenie skorupy jaja podczas przechodzenia przez kloakę.

Zmniejszenie presji Salmonelli w jelitach

Phileo dash

Safmannan® zawiera w wysokich stężeniach mannany i beta-glukany. Mannany mają zdolność wiązania salmonelli, co może przyczynić się do zmniejszenia presji patogenów i wydalania ich z kałem.

 


Beta-glukany i mannany mogą też modulować funkcjonowanie układu odpornościowego, zwiększając poziom przeciwciał IgA skierowanych przeciwko salmonelli na powierzchni nabłonka jelitowego.

 


Safmannan® może pomagać w zachowaniu połączeń ścisłych, co zmniejsza translokację salmonelli z treści jelitowej do narządów położonych głębiej, takich jak wątroba, śledziona, a nawet jajniki (co jest istotne w przypadku niosek i stad rodzicielskich brojlerów).

Badania nad preparatem Safmannan®

Phileo dash

Przeprowadzone w 2018 r., obejmujące 40 kojców badanie C. Hofacre’a z firmy SPRG polegało na podziale 2000 piskląt na 5 grup. W badaniu zastosowano Safmannan® w różnych dawkach oraz komercyjną kulturę drożdży. 25 jednodniowych piskląt z każdego kojca oznakowano kolorami i podano im doustnie 5×107 jtk Salmonella Heidelberg. 25 kolejnych piskląt (ptaków kontaktowych) w każdym kojcu nie zakażono, a zatem mogły one potencjalnie zostać skażone przez zakażone pisklęta.

 

W przypadku ptaków, którym podano Safmannan® w dawce 500 g/t, stwierdzono znaczącą redukcję liczebności S. Heidelberg w jelitach ślepych ptaków kontaktowych w 42. dniu przy zastosowaniu metody najbardziej prawdopodobnej liczby (MPN).

Safmannan® pomaga układowi odpornościowemu skuteczniej zwalczać salmonellę

Phileo dash

W badaniu przeprowadzonym w 2019 r. przez Imunova w Brazylii wzięło udział 35 jednodniowych piskląt przydzielonych do 3 grup: niezakażone/niesuplementowane; zakażone/niesuplementowane; oraz zakażone/suplementowane preparatem Safmannan® w dawce 250 g/t od 1. do 28. dnia. Czynnik infekcyjny w postaci 108 jtk Salmonella typhimurium podano doustnie w 2. dniu.

 

Safmannan® może pomagać układowi odpornościowemu w produkcji większej ilości IgA przeciwko LPS i flagellinie salmonelli w 28. dniu. Co więcej, wynik histopatologiczny w 28. dniu był znacząco niższy.

Wypełnij ten formularz, aby pobrać przewodnik

Strategie ograniczania występowania salmonelli w branży drobiarskiej

Salmonella-book-1

Zapobieganie salmonelli

Zapobieganiesalmonelli na fermach drobiu ma kluczowe znaczenie dla zdrowia zwierząt i bezpieczeństwa żywności, a co za tym idzie – dla efektywności ekonomicznej hodowli. Salmonella jest bowiem jednym z najczęstszych patogenów zakaźnych, które mogą zagrażać hodowlom drobiu, a jej obecność może prowadzić do poważnych strat finansowych hodowców. Salmonelloza atakuje głównie układ pokarmowy, co powoduje duże osłabienie organizmu oraz problemy z przyjmowaniem pokarmu.

Salmonella objawia się u drobiu poprzez spadek apetytu, spowolnienie wzrostu, osłabienie i zmniejszenie produkcji jaj. Dla hodowców, obecność salmonelli może prowadzić do bardzo dużych strat finansowych, spadku reputacji oraz potencjalnych problemów z prawem związanymi z bezpieczeństwem żywności. Dlatego też zapobieganie salmonelli jest istotne nie tylko z perspektywy zdrowia zwierząt, ale też ze względu na bezpieczeństwo właścicieli hodowli.

Sposoby zapobiegania salmonellozy

Proponujemy różne sposoby zapobiegania salmonellozy, w tym stosowanie probiotyków paszowych, które pomagają wzmocnić odporność zwierząt i zwiększyć ich odporność na infekcje. Są one starannie dobrane do potrzeb żywieniowych brojlerów, pozytywnie wpływając na funkcjonowanie ich organizmu. Oferujemy również programy takie jak Salmo Control, które pomagają w zarządzaniu ryzykiem salmonelli.

Nasze sposoby zapobiegania salmonelli są skuteczne i sprawdzone. Pracowaliśmy nad nimi przez wiele lat, by mieć pewność, że spełnią one potrzeby naszych klientów Mnóstwo hodowców, którzy skorzystali z naszych usług, doświadczyło znaczącego spadku przypadków salmonelli na swoich fermach. Dzięki naszym rozwiązaniom, mogą oni skupić się na poprawie wydajności hodowli, nie martwiąc się o zagrożenie salmonellozą czy też innymi schorzeniami, które dotykają drób.

Dlaczego warto wybrać nasze usługi związane z zapobieganiem salmonelli?

Wybierając nasze usługi związane z zapobieganiem salmonelli, zyskują Państwo dostęp do najnowszych rozwiązań w dziedzinie zapobiegania salmonellozie. Ponadto oferujemy alternatywy dla antybiotykowych stymulatorów wzrostu, a także wiele innych suplementów dla drobiu oraz innych zwierząt hodowlanych. Jesteśmy firmą z wieloletnim doświadczeniem i globalną obecnością, co pozwala nam dostarczać wsparcie techniczne dostosowane do potrzeb naszych klientów.

Nasza oferta skierowana jest do hodowców drobiu, którzy pragną zapewnić swoim zwierzętom najwyższy poziom opieki, a jednocześnie chcą zapewnić sobie płynność finansową związaną z prowadzeniem hodowli. Zdrowsze zwierzęta to także większe zyski oraz mniejsze wydatki związane z ich leczeniem. Zapraszamy do współpracy zarówno małe, jak i duże fermy z całej Polski. Zawsze podchodzimy do każdego klienta indywidualnie, dostosowując nasze usługi do jego specyficznych potrzeb. W razie jakichkolwiek pytań pozostajemy do Państwa dyspozycji i zachęcamy do kontaktu telefonicznego lub mailowego.

Dowiedz się więcej na temat zarządzania brojlerami

gut health broilers
antibiotics reduction broilers
heat stress
Immune modulation
oxydation stress

Zapobieganie salmonelli

Zapobieganiesalmonelli na fermach drobiu ma kluczowe znaczenie dla zdrowia zwierząt i bezpieczeństwa żywności, a co za tym idzie – dla efektywności ekonomicznej hodowli. Salmonella jest bowiem jednym z najczęstszych patogenów zakaźnych, które mogą zagrażać hodowlom drobiu, a jej obecność może prowadzić do poważnych strat finansowych hodowców. Salmonelloza atakuje głównie układ pokarmowy, co powoduje duże osłabienie organizmu oraz problemy z przyjmowaniem pokarmu.

Salmonella objawia się u drobiu poprzez spadek apetytu, spowolnienie wzrostu, osłabienie i zmniejszenie produkcji jaj. Dla hodowców, obecność salmonelli może prowadzić do bardzo dużych strat finansowych, spadku reputacji oraz potencjalnych problemów z prawem związanymi z bezpieczeństwem żywności. Dlatego też zapobieganie salmonelli jest istotne nie tylko z perspektywy zdrowia zwierząt, ale też ze względu na bezpieczeństwo właścicieli hodowli.

Sposoby zapobiegania salmonellozy

Proponujemy różne sposoby zapobiegania salmonellozy, w tym stosowanie probiotyków paszowych, które pomagają wzmocnić odporność zwierząt i zwiększyć ich odporność na infekcje. Są one starannie dobrane do potrzeb żywieniowych brojlerów, pozytywnie wpływając na funkcjonowanie ich organizmu. Oferujemy również programy takie jak Salmo Control, które pomagają w zarządzaniu ryzykiem salmonelli.

Nasze sposoby zapobiegania salmonelli są skuteczne i sprawdzone. Pracowaliśmy nad nimi przez wiele lat, by mieć pewność, że spełnią one potrzeby naszych klientów Mnóstwo hodowców, którzy skorzystali z naszych usług, doświadczyło znaczącego spadku przypadków salmonelli na swoich fermach. Dzięki naszym rozwiązaniom, mogą oni skupić się na poprawie wydajności hodowli, nie martwiąc się o zagrożenie salmonellozą czy też innymi schorzeniami, które dotykają drób.

Dlaczego warto wybrać nasze usługi związane z zapobieganiem salmonelli?

Wybierając nasze usługi związane z zapobieganiem salmonelli, zyskują Państwo dostęp do najnowszych rozwiązań w dziedzinie zapobiegania salmonellozie. Ponadto oferujemy alternatywy dla antybiotykowych stymulatorów wzrostu, a także wiele innych suplementów dla drobiu oraz innych zwierząt hodowlanych. Jesteśmy firmą z wieloletnim doświadczeniem i globalną obecnością, co pozwala nam dostarczać wsparcie techniczne dostosowane do potrzeb naszych klientów.

Nasza oferta skierowana jest do hodowców drobiu, którzy pragną zapewnić swoim zwierzętom najwyższy poziom opieki, a jednocześnie chcą zapewnić sobie płynność finansową związaną z prowadzeniem hodowli. Zdrowsze zwierzęta to także większe zyski oraz mniejsze wydatki związane z ich leczeniem. Zapraszamy do współpracy zarówno małe, jak i duże fermy z całej Polski. Zawsze podchodzimy do każdego klienta indywidualnie, dostosowując nasze usługi do jego specyficznych potrzeb. W razie jakichkolwiek pytań pozostajemy do Państwa dyspozycji i zachęcamy do kontaktu telefonicznego lub mailowego.

Dołącz do naszej społeczności w mediach społecznościowych

Zasubskrybuj
nasz biuletyn

Phileo dash