Obecne potrzeby w zakresie poprawy bezpieczeństwa żywności i zmniejszenia stosowania antybiotyków w hodowli drobiu wymagają kontroli następujących kluczowych parametrów: modulacji immunologicznej, poprawy odpowiedzi szczepionki, integralności jelit i kontroli patogenów w celu uzyskania właściwej rentowności i przestrzegania zasad zrównoważonego rozwoju przy jednoczesnym zachowaniu dobrostanu zwierząt.
Selekcja genetyczna umożliwia sektorowi drobiarskiemu uzyskanie cięższych brojlerów. Ptaki są dobierane ze względu na zdolność do wzrostu, ale także pod kątem większego pobrania paszy. Tymczasem 70% zdolności układu odpornościowego ptaków koncentruje się wokół lub wewnątrz jelit: decydują o niej tkanka limfoidalna związana z jelitem (GALT), kępki Peyera, śledziona, wątroba i torebka Fabrycjusza. Dlatego w obliczu różnych wyzwań i zaburzeń trawienia oraz wchłaniania u ptaków tak ważne jest utrzymanie właściwego zdrowia jelit, które wpływa na odporność.
W branży bada się również możliwość włączenia do paszy produktów na bazie drożdży w celu wzmocnienia naturalnych mechanizmów obronnych ptaków. Frakcje drożdżowe, takie jak Safmannan®, są znane z pozytywnego wpływu na mikroflorę jelitową, morfologię jelit i odporność.
Jeżeli chodzi o ograniczenie stosowania antybiotyków, kluczem do przyszłości produkcji zwierzęcej jest słowo „zapobieganie”: właściwe zarządzanie gospodarstwem, wysoki poziom bioasekuracji i wysoka jakość paszy są niezbędne, aby zapobiegać zaburzeniom fizjologicznym oraz sprawić, że ptaki będą zdrowsze i bardziej odporne, co zmniejszy potrzebę stosowania tych środków. Probiotyki bakteryjne i produkty drożdżowe odgrywają coraz większą rolę w ograniczaniu stosowania antybiotyków w przemyśle drobiarskim.
Skażenie salmonellą jest jednym z najważniejszych problemów związanych z bezpieczeństwem żywności w produkcji drobiu. Salmonella wywołuje co roku ponad 91 tysięcy zachorowań na choroby przenoszone drogą pokarmową w Europie i około miliona w Stanach Zjednoczonych. Salmonelloza jest drugą po kampylobakteriozie najczęściej zgłaszaną infekcją układu pokarmowego wywoływaną przez patogen przenoszony drogą pokarmową, a najwięcej próbek skażonych salmonellą jest pobieranych z drobiu.
Aby zmniejszyć liczbę chorób przenoszonych drogą pokarmową powodowanych przez mięso drobiowe lub jaja, Phileo dostarcza skuteczne rozwiązania zapobiegające ryzyku skażenia salmonellą, takie jak program Salmo-control.
Stres cieplny ma negatywny wpływ na jakość mięsa. Stres cieplny przed ubojem przyspiesza wystąpienie stężenia pośmiertnego, zmniejsza zdolność zatrzymywania wody i zwiększa bladość mięsa drobiowego. Skutkuje to produktami niskiej jakości, które są niechętnie nabywane przez konsumentów. Głównym czynnikiem w zarządzaniu stresem cieplnym u brojlerów jest żywienie. Kluczem do zaawansowanego zarządzania stresem cieplnym u brojlerów jest Safmannan®.
Chroniąc integralność jelit, ograniczając translokację bakteryjnych patogenów i ograniczając produkcję cytokin prozapalnych, Safmannan® może łagodzić szkodliwe skutki stresu cieplnego u brojlerów, podtrzymując tempo wzrostu ptaków oraz ich przeżywalność w warunkach tego stresu.