Zwalczanie salmonelli u niosek w celu poprawy bezpieczeństwa żywności

phileo

Salmonella wywołuje co roku około miliona zachorowań na choroby przenoszone drogą pokarmową w USA i 91 000 w Europie. Skażenie salmonellą jest globalnym problemem w produkcji drobiu. W zakładach przetwórczych wdraża się działania mające na celu ograniczenie zanieczyszczenia produktów drobiowych, chociaż prawdziwym rozwiązaniem problemu jest zapobieganie w pierwszej kolejności pojawianiu się w tych zakładach skażonych brojlerów, indyków lub jaj. Zapobieganie na etapie gospodarstwa jest bardzo ważne dla zmniejszenia ryzyka skażenia mięsa drobiowego lub jaj konsumpcyjnych. Jaja są odpowiedzialne za 18% ognisk salmonelli w żywności.

picto layer

Skażenie salmonellą na fermach drobiu

Phileo dash

Salmonella może pochodzić z paszy, przenosząc się przez dodatki i niewłaściwą termizację

 

Salmonella może zalegać w kurnikach, które pozostają skażone po poprzedniej partii ptaków i zostały niewłaściwie zdezynfekowane, lub też zostały skażone przez gryzonie, owady itp.

 

Salmonella może pojawić się wraz z zakażonymi jednodniowymi pisklętami, w wyniku zakażenia wertykalnego zachodzącego w jaju lub przez zanieczyszczenie skorupy jaja podczas przechodzenia przez kloakę.

Zmniejszenie presji Salmonelli w jelitach

Phileo dash

Safmannan® zawiera w wysokich stężeniach mannany i beta-glukany, więc uzupełnienie diety o ten preparat skutkuje przyleganiem bakterii do mannanów, co zmniejsza presję salmonelli w jelitach podczas wydalania kału.

 


Beta-glukany i mannany modulują funkcjonowanie układu odpornościowego, podwyższając poziom skierowanych przeciwko salmonelli przeciwciał IgA uwalnianych na powierzchni nabłonka jelitowego.

 


Safmannan® pomaga w zachowaniu połączeń ścisłych, co zmniejsza translokację salmonelli z treści jelitowej do narządów położonych głębiej, takich jak wątroba, śledziona, a nawet jajniki (co jest istotne w przypadku niosek i stad rodzicielskich brojlerów).

Koniec odchowu

Phileo dash

W wieku 17 tygodni 24 ptaki zostały zakażone doustnie 7×107 jtk Salmonella enteritidis. Połowa ptaków była karmiona dietą uzupełnioną preparatem Safmannan® w dawce 500 g/tonę. Po 18 tygodniach od ptaków pobrano jelito ślepe i poddano je analizie pod kątem obecności salmonelli. U ptaków suplementowanych stwierdzono obniżenie częstości jej występowania o 41 punktów, co wskazuje na korzystne działanie preparatu Safmannan® w zwalczaniu zakażeń salmonellą.


Początek produkcji jaj

Phileo dash

W wieku 22 tygodni 24 ptaki zostały zakażone doustnie 8,7×109 jtk Salmonella typhimurium. Połowa ptaków była karmiona dietą uzupełnioną preparatem Safmannan® w dawce 500 g/tonę. Po 23 tygodniach od ptaków pobrano jelito ślepe i poddano je analizie pod kątem obecności salmonelli. U ptaków suplementowanych stwierdzono spadek jej występowania o ponad 1 log. Oznacza to, że w jelicie ślepym niosek suplementowanych było co najmniej 10 razy mniej pałeczek salmonelli niż u ptaków z grupy kontrolnej.

Druga połowa okresu produkcji jaj

Phileo dash

W wieku 56 tygodni 45 ptaków zostało zakażonych doustnie 7×107 jtk Salmonella enteritidis. 15 ptaków nie było suplementowanych, 15 było suplementowanych preparatem Safmannan® w dawce 500 g/tonę paszy, a 15 było suplementowanych preparatem Microsaf® – probiotykiem zawierającym 3 gatunki Bacillus, w dawce 500 g/tonę. Po 61 tygodniach od ptaków pobrano jelito ślepe i poddano je analizie pod kątem obecności salmonelli. Spadki liczności bakterii między grupą kontrolną a Microsaf® oraz między grupą kontrolną a Safmannan® były znaczące (p<0,05). Potwierdza to zdolność zarówno preparatu Safmannan®, jak i Microsaf® do zwalczania Salmonelli na fermach niosek.

Strategie ograniczania występowania Salmonelli w branży drobiarskiej

Salmonella-book-1

Wypełnij ten formularz, aby otrzymać przewodnik

Dowiedz się więcej na temat zarządzania nioskami

improve vaccine response
Managing gut health
laying performance

Salmonella u kur

Salmonella u kur niosek objawia się szeregiem niepokojących symptomów. Do najczęstszych należą: utrata apetytu, spadek produkcji jaj, biegunka, osłabienie, a w skrajnych przypadkach nawet śmierć. Dlatego też należy nie tylko jak najszybciej działać w przypadku wystąpienia objawów, ale też zapobiegać występowaniu tej choroby. Powyżej opisane zmiany są widoczne zarówno u dorosłych ptaków, jak i piskląt. Warto zwrócić uwagę na zmiany w zachowaniu stada, które mogą świadczyć o problemach zdrowotnych.

Salmonella u kur niosek jest bardzo niebezpieczna z wielu powodów. Po pierwsze, jest to choroba zakaźna, która może szybko rozprzestrzeniać się w całym stadzie, powodując duże straty. Po drugie, salmonella może przenosić się na ludzi, co z kolei stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego. Po trzecie, obecność salmonelli w stadzie może prowadzić do ograniczeń w handlu jajami, co negatywnie wpływa na rentowność hodowli oraz duże straty finansowe.

Jak działa nasz produkt ograniczający występowanie salmonelli u kur?

Produkt, który oferujemy, działa na kilka sposobów, aby ograniczyć występowanie salmonelli u kur niosek. Po pierwsze, zawiera probiotyki dla kur, które wspierają zdrową florę bakteryjną w jelitach tych zwierząt, co pomaga w walce z patogenami. Po drugie, nasz suplement zawiera składniki odżywcze, które wspierają zdrowie i odporność kur. Po trzecie, Safmannan® pomaga w utrzymaniu odpowiedniego pH w przewodzie pokarmowym, co utrudnia rozwój salmonelli.

Korzyści płynące z zastosowania naszego preparatu są zatem bardzo liczne. Po pierwsze, pomaga on ograniczyć straty spowodowane chorobą i zwiększa produktywność stada. Po drugie, poprawia zdrowie i dobrostan kur, co przekłada się na lepszą jakość jaj. Po trzecie, stosowanie naszego preparatu wspomagającego walkę z salmonellą u kur może pomóc w spełnieniu wymogów dotyczących bezpieczeństwa żywności, co jest kluczowe dla utrzymania i rozwoju działalności hodowlanej.

Dlaczego warto wybrać naszą ofertę?

Nasza oferta suplementów zwalczających występowanie salmonelli u kur skierowana jest do wszystkich hodowców niosek, którzy pragną zapewnić swoim zwierzętom najlepsze warunki i ochronę przed chorobami. Oferujemy nie tylko skuteczne i zdrowe dodatki paszowe, ale także wsparcie naszych ekspertów, którzy pomogą Państwu w wyborze odpowiednich rozwiązań. Nasze produkty są wynikiem wieloletnich badań i doświadczeń, co gwarantuje ich skuteczność.

Zachęcamy do współpracy z nami. Do każdego klienta podchodzimy indywidualnie, dostosowując naszą ofertę do specyfiki jego hodowli. Chętnie wspieramy zarówno bardzo duże, jak i małe, domowe fermy. Jesteśmy przekonani, że nasze produkty i usługi pomogą Państwu w prowadzeniu efektywnej i rentownej hodowli kur niosek. Serdecznie zapraszamy do kontaktu, aby dowiedzieć się więcej o naszej ofercie i możliwościach współpracy. Jesteśmy do Państwa dyspozycji i udzielimy wówczas odpowiedzi na wszystkie nurtujące pytania.

Dołącz do naszej społeczności w mediach społecznościowych

Zasubskrybuj
nasz biuletyn

Phileo dash