W ostatnich kilku latach producenci pasz borykają się z coraz większymi wymaganiami, głównie w zakresie bezpieczeństwa, dokładności produkcji i równowagi środowiskowej, przy jednoczesnym ciągłym dążeniu do optymalizacji kosztów. Aby wesprzeć naszych klientów w uporaniu się z wyzwaniami współczesnych procesów produkcyjnych, we współpracy z siecią ekspertów branżowych stworzyliśmy usługę Feed Tech.
Celem usługi Feed Tech jest przeprowadzenie naszych klientów przez cały proces produkcji i granulowania, ze wskazaniem jego wpływu na poszczególne stosowane surowce.
Podczas mieszania i granulowania, w tym kondycjonowania, probiotyki drożdżowe muszą być odporne na różne niekorzystne czynniki oddziałujące na nie w całym tym procesie, w szczególności mieszanie z innymi dodatkami, takimi jak kwasy, wilgoć pochodzącą zarówno z mieszanki paszowej, jak i z pary z kondycjonera oraz ciepło pochodzące z pary, a także wytwarzane wskutek ściskania i tarcia w prasie. Probiotyk drożdżowy Actisaf® nie traci swoich właściwości dzięki odporności na wszystkie te czynniki.
Każdy proces zachodzący w mieszalni pasz jest niepowtarzalny, więc firma Phileo zgromadziła przez lata wszechstronną wiedzę na temat technologii produkcji pasz, tworząc obszerną bazę danych i rozbudowane matryce. Podstawę naszej nowo opracowanej usługi stanowi przeprowadzana co roku analiza metadanych z ponad 2000 próbek paszy. Analiza ta uwzględnia różnorodne ograniczenia globalne i skupia się na nowych wskaźnikach, które dotyczą rzeczywistych problemów związanych z granulowaniem, a także uwzględnia interakcje między poszczególnymi parametrami tego procesu.
Na ustalenie pierwszej wspólnej diagnozy pozwala nam wizyta wstępna. Następnie wypełniamy szczegółowy kwestionariusz dotyczący Państwa procesu granulowania, aby umożliwić naszemu działowi badań i rozwoju lepsze zrozumienie związanych z nim ograniczeń. W przypadkach, gdy zostanie uznane, że przydatne byłoby przeprowadzenie analizy próbek, dokładne warunki ich pobrania zostaną określone w nowym kwestionariuszu, a próbki paszy zostaną wysłane do Phileo w celu przeprowadzenia analizy mikrobiologicznej.
Actisaf® Sc 47 HR+ jest koncentratem żywych drożdży Saccharomyces cerevisiae Sc 47 uformowanym w postaci mikrogranulek (specjalnie opracowany szczep Lesaffre: NCYC Sc47 / CNCM I-4407). Unikatowe, opatentowane mikrogranulki Actisaf® Sc 47 opracowano w celu zapewnienia samoistnej odporności w paszach granulowanych bez potrzeby powlekania ich materiałami obcymi. Nowa generacja probiotyku drożdżowego Actisaf® Sc 47 HR+ jest udoskonaleniem pierwotnego rozwiązania osiągniętym w wyniku zaawansowanego procesu produkcyjnego, który zapewnia bezkonkurencyjną odporność preparatu w paszy granulowanej. Cechy tego produktu odzwierciedla jego hasło reklamowe: „Urodzony, by przeżyć”.
Zawsze staraliśmy się być blisko klientów i pomagać im w pokonywaniu pojawiających się nowych wyzwań. W ciągu ostatnich dziesięciu lat poszerzyliśmy naszą wiedzę, dzięki czemu możemy teraz dać klientom jaśniejszy obraz odporności probiotyków na liczne niekorzystne czynniki obecne podczas granulowania pasz. W ramach tej usługi o wartości dodanej pragniemy zbadać niepowtarzalne procesy i ograniczenia technologiczne występujące u klientów oraz zapewnić każdemu z nich indywidualną obsługę.