Salmonella wywołuje co roku około miliona zachorowań na choroby przenoszone drogą pokarmową w Stanach Zjednoczonych i 91 tysięcy w Europie. Skażenie salmonellą jest globalnym problemem w produkcji drobiu. W zakładach przetwórczych wdraża się działania mające na celu ograniczenie zanieczyszczenia produktów drobiowych, chociaż prawdziwym rozwiązaniem problemu jest zapobieganie w pierwszej kolejności pojawianiu się w tych zakładach skażonych brojlerów, indyków lub jaj. Zapobieganie na etapie gospodarstwa jest bardzo ważne dla zmniejszenia ryzyka skażenia mięsa drobiowego lub jaj konsumpcyjnych.
Salmonella może pochodzić z paszy, przenosząc się przez dodatki i niewłaściwą termizację
Salmonella może zalegać w kurnikach, które pozostają skażone po poprzedniej partii ptaków i zostały niewłaściwie zdezynfekowane, lub też zostały skażone przez gryzonie, owady itp.
Salmonella może pojawić się wraz z zakażonymi jednodniowymi pisklętami, w wyniku zakażenia wertykalnego zachodzącego w jaju lub przez zanieczyszczenie skorupy jaja podczas przechodzenia przez kloakę.
Safmannan® zawiera w wysokich stężeniach mannany i beta-glukany. Mannany mają zdolność wiązania salmonelli, co może przyczynić się do zmniejszenia presji patogenów i wydalania ich z kałem.
Beta-glukany i mannany mogą też modulować funkcjonowanie układu odpornościowego, zwiększając poziom przeciwciał IgA skierowanych przeciwko salmonelli na powierzchni nabłonka jelitowego.
Safmannan® może pomagać w zachowaniu połączeń ścisłych, co zmniejsza translokację salmonelli z treści jelitowej do narządów położonych głębiej, takich jak wątroba, śledziona, a nawet jajniki (co jest istotne w przypadku niosek i stad rodzicielskich brojlerów).
Przeprowadzone w 2018 r., obejmujące 40 kojców badanie C. Hofacre’a z firmy SPRG polegało na podziale 2000 piskląt na 5 grup. W badaniu zastosowano Safmannan® w różnych dawkach oraz komercyjną kulturę drożdży. 25 jednodniowych piskląt z każdego kojca oznakowano kolorami i podano im doustnie 5×107 jtk Salmonella Heidelberg. 25 kolejnych piskląt (ptaków kontaktowych) w każdym kojcu nie zakażono, a zatem mogły one potencjalnie zostać skażone przez zakażone pisklęta.
W przypadku ptaków, którym podano Safmannan® w dawce 500 g/t, stwierdzono znaczącą redukcję liczebności S. Heidelberg w jelitach ślepych ptaków kontaktowych w 42. dniu przy zastosowaniu metody najbardziej prawdopodobnej liczby (MPN).
W badaniu przeprowadzonym w 2019 r. przez Imunova w Brazylii wzięło udział 35 jednodniowych piskląt przydzielonych do 3 grup: niezakażone/niesuplementowane; zakażone/niesuplementowane; oraz zakażone/suplementowane preparatem Safmannan® w dawce 250 g/t od 1. do 28. dnia. Czynnik infekcyjny w postaci 108 jtk Salmonella typhimurium podano doustnie w 2. dniu.
Safmannan® może pomagać układowi odpornościowemu w produkcji większej ilości IgA przeciwko LPS i flagellinie salmonelli w 28. dniu. Co więcej, wynik histopatologiczny w 28. dniu był znacząco niższy.
Wypełnij ten formularz, aby pobrać przewodnik
Strategie ograniczania występowania salmonelli w branży drobiarskiej