Zdrowie i odżywianie niosek

Phileo dash

Dążąc do rentowności i zrównoważonego rozwoju, producenci drobiu wprowadzają udoskonalenia w zakresie bezpieczeństwa żywności, redukcji stosowania antybiotyków, treningu immunologicznego i długotrwałej ochrony szczepionkowej. Są to kluczowe parametry, nad poprawą których pracuje się na wszystkich etapach łańcucha produkcji drobiu.

poultry

Znaczenie optymalnej i długotrwałej ochrony szczepionkowej

Phileo dash

Podanie szczepionki kurkom skutkuje wyższymi i bardziej jednolitymi mianami przeciwciał. Poziom i jednolitość miana przeciwciał w stadach rodzicielskich brojlerów może mieć bezpośredni wpływ na jakość oraz śmiertelność piskląt we wczesnym stadium rozwoju.

 

Aby uzyskać optymalną i długotrwałą ochronę szczepionkową, ważne jest, aby przygotować układ odpornościowy ptaków przed szczepieniem, co poprawi trwałość odpowiedzi na szczepionkę. Safglucan®, który zawiera najwyższej jakości oczyszczone betaglukany z drożdży (1,3 i 1,6), w udowodniony sposób przygotowuje układ odpornościowy do lepszej odpowiedzi na szczepionkę zgodnie z zasadą treningu immunologicznego. Proces ten uzupełnia Safmannan® – najwyższej jakości frakcja drożdży, która, jak wykazały badania, wydłuża trwałość reakcji na szczepionkę w stadach rodzicielskich brojlerów i u niosek.

broilers antibiotic usage

Profilaktyka: klucz do ograniczenia stosowania antybiotyków

Phileo dash

Pojawienie się oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe jest spowodowane powszechnym stosowaniem antybiotyków w produkcji zwierzęcej. Każdego roku z powodu chorób lekoopornych umiera co najmniej 700 tysięcy osób. W związku z tym władze podjęły decyzję o ograniczeniu stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej. Kluczem do przyszłości produkcji zwierzęcej jest słowo „zapobieganie”: właściwe zarządzanie gospodarstwem, wysoki poziom bioasekuracji i wysoka jakość paszy są niezbędne, aby zapobiegać zaburzeniom fizjologicznym u ptaków.

 

Abyśmy mogli przestać polegać na antybiotykach, ptaki muszą być odporniejsze. Firma Phileo opracowała program na erę poantybiotykową obejmujący najwyższej jakości rozwiązania na bazie drożdży, takie jak Safglucan®, Safmannan® i Selsaf®. Wzmacnia on naturalne mechanizmy obronne w stadach rodzicielskich brojlerów i u niosek, zmniejsza presję patogenów, poprawia zdrowie jelit oraz zapobiega stresowi oksydacyjnemu.

Ograniczanie ryzyka skażenia salmonellą w celu poprawy lepszego bezpieczeństwa żywności

Phileo dash

Skażenie salmonellą jest globalnym problemem w produkcji drobiu. Gospodarstwo rolne jest złożonym środowiskiem, więc aby skutecznie ograniczyć występowanie salmonelli, należy wdrożyć działania na wszystkich etapach produkcji: w stadzie rodzicielskim brojlerów, w wylęgarni, w odniesieniu do bioasekuracji, jakości wody, zarządzania gospodarstwem, zarządzania mieszalnią pasz, dodatkami paszowymi itp.

 

Wykazano, że bogaty w mannan i betaglukany (1,3 i 1,6) Safmannan® skutecznie ogranicza presję salmonelli w jelitach w stadach rodzicielskich brojlerów i u niosek. Zmniejsza to ryzyko skażenia zarówno kurcząt hodowlanych, jak i jaj niosek.

Innowacyjny asortyment dla niosek

Nasze programy dla niosek

salmo control broilers

Dowiedz się więcej na temat zarządzania nioskami

salmonella control layers
improve vaccine response
Managing gut health
laying performance

Powiązane artykuły

Przepraszamy, brak wpisów spełniających podane kryteria.

Dołącz do naszej społeczności w mediach społecznościowych

Zasubskrybuj
nasz biuletyn

Phileo dash